Ergonomiški virtuvės baldai
Apskaičiuota, jog kiekvieną dieną maistą šeimai gaminanti namų šeimininkė kiekvienais metais maisto gaminimo erdvėje nueina per du milijonus žingsnelių. Bet kasdienę kelionę galima sutrumpinti, jei atkreipsite dėmesį į profesionalų rekomendacijas, kaip virtuvės baldai šią zoną gali paversti praktiška ir ergonomiška.
Kurdami virtuvinius baldus siekiame, jog virtuvės baldai būtų ne tik funkcionalūs. Virtuvėje bus suplanuota funkcionali maisto gamybos zona, jei rinksitės pagal specialų jums projektą pagamintus virtuvės baldus, ne tik atitinkančius ir optimaliai išpildančius turimą ribotą erdvę, bet ir pritaikytus konkretiems jūsų poreikiams.
Baldai virtuvei bus praktiški, jeigu išvengsite dažniausiai pasitaikančių baldų planavimo problemų:
1. Virtuviniai baldai, kurių nepatogus stalviršio aukštis. Jeigų blogai parenkamas virtuvės baldų stalviršio aukštis, aukštaūgiui žmogui tenka lenktis prie darbastalio, o mažesniems – aukštai kelti rankas, todėl stovėdami nepriimtinai susilenkę bei įtempę raumenis greit pavargsta, tampa lėtas darbo procesas ir dingsta maisto ruošimo malonumas.
2. Virtuvės baldai, kuriuose nepakankamai vietos virtuvinei įrangai. Virtuvės baldai susideda iš stalčių ir spintelių. Viruvėje esantys baldai turi turėti tiek spintelių ir stalčių, tiek, kad pravėrus baldų duris daiktai nepradėtų kristi iš lentynų.
3. Virtuvės baldai su sudėtingai pasiekiamomis kampo spintelėmis. Jeigu kaskart prireikus puodo tenka iš toli esančios kampinės spintelės ištraukti visus kitus daiktus, norint jį pasiekti, maistas bus gaminamas žymiai ilgiau, ir šis procesas jus alins.
4. Virtuviniai baldai be apšvietimo. Jei po pakabinamomis virtuvės spintelėmis nėra apšvietimo, lieka tamsi darbo vieta. Šviesos trūkumas darbo vietoje, kurioje gaminamas maistas, verčia telkti dėmesį, regėjimą, todėl nieko nuostabaus, kad greitai pasijuntate susierzinę ar pavargę. Virtuvės baldai privalo turėti apšvietimą.
5. Baldai virtuvėje pagal standartą. Virtuvėje dažnai dirba vienas asmuo, todėl virtuvės baldai turi būti pritaikyti to asmens aukščiui, įpročiams.
6. blogai išdėtyti virtuvės baldai. Pagrindiniai virtuvės taškai: kaitlentė, plautuvė, šaldytuvas turi sudaryti trikampį.
7. Netinkamas virtuvės baldų zonavimas. Skiriamos 5 virtuvinių baldų zonos:
• maisto produktų saugojimo zona. Šioje zonoje laikomos einamiausios maisto produktų atsargos;
• indų saugojimo zona. Virtuvės baldų zona (stalčiai, spintelės), kurioje laikomi indai;
• valymo priemonių saugojimo zona. Šioje baldų dalyje saugomi įvairūs plovikliai ir valikliai;
• Įrankių laikymo zona. Virtuvės baldai privalo turėti pakankamą kiekį stalčių, kad būtų įmanoma sudėti visus dažnai naudojamus įrankius.
• maisto gamybos zona. Baldai virtuvėje bus praktiški tik tada, kai bus skirta pakankamas kiekis vietos maisto gaminimui.
Virtuvės baldai turi būti projektuojami ir gaminami profesionalų, tuomet Jūsų virtuvės baldai bus ergonomiški, gražūs ir funkcionalūs.